De Peddelaars op het NK tijdrijden

Tijdens NK tijdrijden in Emmen was WSV de Peddelaars goed vertegenwoordigd. Middels een kwalificatie tijdrit bij Enkhuizen konden de renners zich kwalificeren voor het kampioenschap. Het 22km lange parcours, wat vanaf de naviduct bij Enkhuizen over een smal fietspad tot het keerpunt en terug liep, was het strijdtoneel voor maar liefst 70 elite renners. Aron de Jong die pas 18 mei besloot om zich toch proberen te plaatsen, wist op de kwalificatie een 11e plek binnen te slepen en was zo goed als zeker van een startbewijs. Gert (naast Remco Grasman, de oudste deelnemer aan de kwalificatietijdrit) had meedoen aan het NK hoog bovenaan zijn lijstje met doelen voor dit jaar had staan. Met de ketting op de 58-11 wist Mulderij het gros van de jonkies achter zich te houden en zo op een 22ste plek te eindigen. Ik (Jelmer), die vanaf het begin van het jaar zijn oog had op deelname aan het NK, liep onverhoopt een week voor de kwalificatie een lichte griep op. Ik zag mijn kwalificatie, en zo dus de deelname aan het NK compleet in duigen storten. Gelukkig wist ik op tijd hersteld te zijn maar, was tot de tijdrit onzeker over mijn vorm. Ik had mij voorgenomen om rustig te starten om zo de kans op instorten te verminderen. Achteraf veel te veel laten liggen aan het begin, maar wist een flinke hap terug te pakken tegen de wind in. Mijn tijd was goed voor een 30ste plek en was daarmee nog niet 100% zeker van een startplaats op het NK. Een week later kregen wij alle 3 het verlossende woord. We mochten meedoen aan het NK tijdrijden.

Nu we zeker waren van deelname aan het NK moest er natuurlijk plots van alles geregeld worden. Door de huidige coronamaatregelen, moest natuurlijk iedereen (renners en begeleiders) een negatieve pcr test afleveren. Dit maakte het vinden van mensen die ons konden ondersteunen erg moeilijk. Aron had zelf al iemand gevonden die hem kon begeleiden, maar door het overlappen van de starttijden moesten Gert en Ik ook nog iemand vinden. Omdat het al te kort dag was om nog iemand een pcr test af te laten nemen, besloten wij om iemand te zoeken die al aanwezig zou zijn op het NK. Dankzij wat hulp binnen de club, en wat belletjes hadden Gert en ik dan eindelijk een bestuurder gevonden. Marcel Nagengast van NWVG zou achter Gert rijden en Erwin Weerink van WSV Emmen achter mij.

Aangezien het NK bestond uit 2 rondes van ca.15km werden de starttijden opgebroken in 3 blokken van 16 renners. Aangezien ik mij het laagst had gekwalificeerd was het aan mij om als eerste Peddelaar van start te gaan. Met een veel te zwaar verzet reed ik het startpodium af. De eerste meters gingen makkelijk, met een snelheid op de teller rond de 50km/h vloog ik op de muur af. Even de benen laten rusten dan enigszins gedoseerd naar boven. Afdaling herstellen en weer volop door. Halverwege de tijdrit na de 2e passage begon ik last te krijgen van de warmte. De wattages en de daarbij behorende snelheden begonnen te dalen. Dat was ook het moment waarop de renner die 1 minuut achter mij was gestart flink op mij begon in te lopen. Nog 5 km te gaan en daar werd ik dan ingehaald, dat kon ik mij natuurlijk niet laten gebeuren. Met alle energie die ik nog had probeerde ik bij te blijven, om zo in de laatste kilometer nog een demarrage te plaatsen.. Met een gewaagde inhaalactie op de wielerbaan knalde ik de andere renner voorbij en wist zo toch zonder ingehaald te zijn over de finish te komen. Mijn tijd was goed voor de 16e plek bij elite zonder contract.

Gert ging in het tweede blok van start, begon goed en tufte met dikke 50km/u richting de muur. Daarna ontbrak ieder spoor. Na een zoekactie van inval ploegleider Nagengast kwam hij toch nog tevoorschijn en wist zijn tijdrit te hervatten. Begin 2e ronde begon de vermoeidheid erin te sluipen. Met een claxonneerde ploegleider achter hem, kreeg Gert zijn fiets nog net over de muur. (Een tt fiets met een enkel 58 tands blad welteverstaan) Nog maar 10km en dan zat de tijdrit erop. Links, rechts, rechts, slecht wegdek binnenkant. Methodisch werkte hij het parcours af en reed alsnog naar een 20e plek bij de elite zonder contract.

Aron startte als laatste Peddelaar, en was daarmee dus ook de hoogst gekwalificeerde van ons 3. De hoop op een 10 klassering was aanwezig en met de geringe voorbereiding die de Jong gekend had zou dat een wereldprestatie zijn. 3,2,1 start, en alle Peddelaars waren onderweg. In de kenmerkende diepe houding vloog de Jong op de muur af. Omdat intussen Mulderij en Benjamins als zwaargewichten al 2x over de muur waren gekomen, was deze in hoogte al afgenomen. de Jong reed eroverheen alsof het niets voorstelde. Even herstellen in de afdaling om zo op kruissnelheid de tijdrit weer te hervatten. Net als de andere rijders begon de Jong last te krijgen van de warmte, en haalde bij lange na niet de normale verwachte wattages. De hartslag daarentegen.. met 201 bpm op de teller kwam de Jong op de finish aan. Met een tijd van 40:30min kwam de Jong over de finish. Zijn tijd was goed voor een 16e plek bij elites zonder contract

Al met al een fantastische ervaring om mee te maken en een mooi resultaat voor de Peddelaars.

Jelmer